Oldal kiválasztása

A gyártó cégek vezetőinek fájhat a fejük. Gazdasági visszaesés és még ez is!? Panaszkodtunk eleget eddig is, de december 17.-től hivatalosan tehetjük!

A hazai kkv gyártó szektor nem a legjobb napjait éli, bármit is hoznak ki a statisztikákból. Folyamatosak a leépítések, a gyártási programok csökkennek, a rendelések eltolódnak. A vezetőknek súlyos stratégiai döntéseket kell meghoznia hétről hétre és felelősségteljes tervet készítenie 2024-re.

Van itt valami, ami mégis megzavarja a tervezést. Decemberben egy újabb kötelező érvényű határidős jogszabálynak kell megfelelnie minden 50 fő felett foglalkoztatónak. Kisebb gondja nagyobb ennél az ügyvezetőknek, de sajnos mégis foglalkozni kell a témával, hisz az egész szervezetet érintő szabályozásról van szó.

Visszaélés- bejelentési rendszer kiépítését és működtetését írja elő a 2023. XXV évi panasztörvény.

Ki működtetheti a rendszert?

„19. § (1) A belső visszaélés-bejelentési rendszert – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a foglalkoztatónál egy erre a célra kijelölt, pártatlan személy vagy szervezeti egység működtetheti.

(2) A belső visszaélés-bejelentési rendszer működtetésével szerződés keretében bejelentővédelmi ügyvéd vagy más külső szervezet is megbízható. Külső szervezet megbízása esetén a külső szervezetre a bejelentővédelmi ügyvédre irányadó összeférhetetlenségi szabályokat, valamint az (1) bekezdés szerinti pártatlansági szabályokat alkalmazni kell.”

A törvényi szabályozás alapján pártatlan és független módon kell biztosítani, hogy a szervezettel bármilyen jogviszonyban álló munkavállaló vagy partner (akár csak leendő), megtehesse jogellenesnek vélt bejelentéseit.

A visszaélés – bejelentési rendszernek írásban, szóban és személyesen is biztosítania kell a csatornát, melyen keresztül „panaszkodhatnak” a bejelentők, akár név nélkül is.

A bejelentéseket szabályozott módon kell kezelni, összefoglalni, válaszolni és ki is kell vizsgálni.

Mit jelenthetnek be?

„20. § (1) A belső visszaélés-bejelentési rendszerben jogellenes vagy jogellenesnek feltételezett cselekményre vagy mulasztásra, illetve egyéb visszaélésre vonatkozó információt lehet bejelenteni.”

Ebbe azért jó sok minden belefér. De mit fog ez jelenteni a gyakorlatban? Fogják használni az emberek? Százával érkeznek majd a bejelentések a rendszert működtetőkhöz vagy csak elvétve?

Jövőre már fogunk tudni válaszolni ezekre a kérdésekre, most csak annyit tehetnek a vezetők, hogy felkészítik a cégeiket és megfelelően kommunikálják ezt a kollegáik, partnereik felé.

Az iparpanasz.hu iparra specializált megoldása, a transpareOn online szoftver túl megy a törvényi megfelelésen és a visszaélések kialakulásának esélyeit csökkentő megoldásokat helyezi előtérbe. A biztosított ügyvédi rendelkezésre állással teljes körű törvényi megfelelést biztosít.

A Magyar Tudományos Akadémia, az Iparkamara és az Innova által díjazott transpareOn informatikai rendszer visszaélés – bejelentési modulja egyszerű, költséghatékony megoldást kínál a törvényi megfelelésre. További moduljai pedig segítik a gyártó vállalatok átlátható és hatékony működését.

Farkas Zoltán Zsigmond – iparpanasz.hu